Året då Umeå FC bildas.
På våren inleder ledare från tre föreningar i Umeå ett samarbete i syfte att genom sammanslagning formera ett konkurrenskraftigt fotbollslag med klar elitprofil. De tre föreningarna är Sandåkerns SK, Tegs SK och Gimonäs CK, samtliga är div II-lag.
Även IFK Holmsund tillfrågas, men de är inte intresserade att delta i projektet. Projektidén bygger på att av de tre lagen skapa ett slagkraftigt lag som på sikt skall kunna etablera sig i den svenska fotbollseliten.
Arbetet fortskrider under året, men sent på hösten lämnar Gimonäs CK projektet efter ett internt föreningsmöte som sätter tummen ner. Sandåkern och Teg fullföljer emellertid planerna och 20 november 1987 bildas den nya fotbollsföreningen – Umeå FC.
Den bärande filosofin bakom Umeå FC formuleras på så sätt att man har till syfte att göra det möjligt för ungdomar från Norrland att spela elitfotboll i den egna landsändan, att göra det i Umeå FC:s regi. Ett konkret inriktningsmål formuleras också för den nya föreningen, en sju-årig målstege som slutar med att Umeå FC skall nå allsvenskan 1994.
I namnfrågan är alla eniga om att stadens namn Umeå skulle finnas med i klubbnamnet. Att det sedan blir ett ”svengelskt” komplement i form av FC (Fotbollclub) hänger mest samman med att alla andra tänkbara föreningsbeteckningar redan är upptagna.
1988
Det sportsliga konceptet bygger på att Sandåkern och Teg slopar sin seniorverksamhet och frivilligt avstår från sina platser i div II till förmån för Umeå FC. Av fotbollsjuridiska skäl spelar den nya klubben 1988 i div II norra under beteckningen Tegs SK / Umeå FC.
Klubbens första ordförande blir Owe R Hedström och den första klubbdirektören eldsjälen och dynamon Sune Lindqvist. Tränaren är en tränarduo, Bengt Lundqvist och Curt Söderström. Spelartruppen, en stor sådan, består uteslutande av spelare från Sandåkern och Teg.
I denna första trupp återfinns bland andra en förhoppningsfull yngling från Hörnefors, Jörgen Sundberg, en spelare som med åren kommer att förtjäna epitetet den sanne trotjänaren.
De sportsliga framgångarna uteblir under det första året. Tegs SK / Umeå FC slutar på 8:e plats i div II norra, knappt före den tilltänkta samarbetspartnern, numera konkurrenten, Gimonäs CK. Båda lagen slutar på 26 poäng, endast målskillnad skiljer vid målsnöret. Kiruna FF vinner serien på 40 poäng.
1989
Nu spelar Umeå FC för första gången i div II under helt eget namn, prefixet Tegs SK är borta.
En ny tränare ansluter, Tom Åhlund är namnet. Tom kommer närmast från Örnsköldsvik där han tränat ett lokalt lag, men han har digra meriter som spelare från Hammarby IF och landslaget.
Under del av säsongen medverkar två spelare från England i UFC:s tröja, Lennie Dennis och Junior Wilson. Det förtjänar också att nämna att en viss Anders Attefjord från Kungsbacka inleder sin karriär i UFC.
Målkungen i UFC heter Jan Erixon med 9 mål, för övrigt lika många som han gjorde som bäste målskytt även premiäråret 1988. UFC slutar på 5:e plats i serien med 28 poäng (Gimonäs på 6:e plats med 26 poäng). Spårvägen vinner serien på 46 poäng.
1990
Ett viktigt år för Umeå FC för nu kommer den spelare som för flera år framåt kommer att sätta sin färgstarka prägel på UFC. Steve Galloway kommer till mångas stora och häpna förvåning från allsvenska Djurgårdens IF till div II-laget Umeå FC. Steve hade haft två framgångsrika år i Stockholm i Djurgårdens färger och han hade blivit stor publikfavorit i Kungl. Huvudstaden. 1988 hade han av tidningen Expressen utsetts till den mest värdefulla utländska spelaren i svensk fotboll. En annan lirare av rang dyker också upp i UFC-tröjan, Per-Joar Hansen från norska blivande storklubben Rosenborg. I UFC:s försvar hittar man denna säsong också en viss Håkan Bäckström, som ett antal år senare återkommer som huvudtränare i klubben.
På tränarsidan inträffar också något som i framtiden kommer att sätta märkbara positiva avtryck för Umeå FC. Jan Westerlund kommer till klubben som assisterande tränare men han får under sommaren överta ansvaret som huvudtränare då Tom Åhlund får gå. Jan Westerlund blir kvar många år i Umeå FC och han blir en mycket framgångsrik tränare.
Sportsligt går det bättre och bättre år för år. 1990 års div II-serie avslutas med Umeå FC på 4:e plats med 42 poäng, IFK Sundsvall vinner med 62 poäng. Gamla kollegan och trätobrodern Gimonäs CK åker ur serien. Målbäst i Umeå FC blev Steve Galloway och Per-Joar Hansen, båda gjorde 12 mål.
Noterbart är också att från och med 1990 övergår man till trepoängssystemet, dvs. 3 poäng för vinst, 1 poäng för oavgjort och 0 poäng för förlust.
1991
Året blir i många avseenden både dramatiskt och händelserikt för Umeå FC, dessvärre inte bara i positiv bemärkelse. Det är dags för serieomläggning i Sverige och det innebär att man både 1991 och 1992 spelar med två miniserier under säsongen. På våren spelar Umeå FC i div II norra bestående av 8 lag. Då UFC vinner vårserien återfinns laget för första gången i div I under hösten. Även div I är en miniserie med 8 lag. Efter en mycket dramatisk avslutning där UFC spelar oavgjort 4 – 4 mot blivande seriesegrarna Vasalund i sista matchen (UFC-kvittering på övertid) blir det ändå bara en 7:e plats för UFC och återgång till div II.
På spelarsidan kan man notera att forwardsesset Steve Galloway blir borta för resten av säsongen då han under sommaren i en träningsmatch i Betsele bryter foten. En ny spelare som dyker upp i UFC mitt under säsongen och som debuterar i höst-ettan är Urban Westerberg. Urban kommer från Östers IF, och han kommer under påföljande år att spela en stor roll i UFC:s försvarslinjer. Jan ”X:et” Erixon kommer tillbaka som främste målskytt i klubben genom att göra hela 16 mål under säsongen.
Den stora negativa händelsen för Umeå FC inträffar emellertid efter fotbollssäsongens avslutning. Den 22 november avlider klubbens store pådrivare och klubbdirektör Sune Lindqvist efter en kort tids sjukdom. Ett chockat Umeå FC söker samla ihop trådarna och gå vidare…
1992
Umeå FC är åter i div II norra, under våren spel i miniserien om åtta lag. UFC vinner serien med god marginal och är klart för spel i höst-ettan. Den här gången går det bättre än 1991, UFC slutar 4:a och är klart för spel i den nyrenoverade serien div I norra kommande år.
IFK Luleå vinner höst-ettan och förlorar i kval mot Västra Frölunda en till synes säker allsvensk plats. När mindre än en halvlek återstår av de båda kvalmatcherna (hemma/borta) leder Luleå med 3 mål, men en mardröm i 2:a halvlek i Göteborg leder till 4 mål för Frölunda. Ridån ner för Norrlandsfotbollen och i ännu högre grad för IFK Luleå!
I Umeå FC:s dräkt dyker det detta år upp en 18-årig yngling från Tavelsjö, Jesper Blomqvist. I hans premiärmatch på Sandåkerns IP mot Skellefteå AIK gör Jesper ett minnesvärt mål när han med sin patenterade överstegsfint i hög fart lurar Skellefteås målvakt upp på läktaren innan han rullar in bollen i tomt mål. Jesper spelar alla seriematcher utom en under året och totalt gör han 6 mål. Bäste målskytten med 11 mål heter emellertid Patrik Sandström, en annan ung lirare som skulle komma att visa framfötterna på många allsvenska arenor så småningom.
Ny klubbchef är Torbjörn Andersson.
1993
Umeå FC spelar för första gången i en fullstor och ”riktig” div I-serie. Laget gör en habil insats och slutar på en trygg 7:e plats i serien, lika långt från toppen som från botten. Hammarby IF vinner serien klart på 59 poäng, UFC skrapar ihop 39.
Jesper Blomqvist spelar 11 seriematcher på våren och försvinner därefter mot nya fotbollsäventyr i IFK Göteborg, Milan, Parma och Manchester United. En ny ung lovande spelare träder fram och visar framfötterna. Det är Andreas Hermansson, som vinner den interna skytteligan med 13 mål. Steve Galloway börjar åter komma igång med målskyttet och skuggar med 10 mål.
I övrigt kan noteras att Jörgen ”Pyret” Lundgren återvänder till Umeå efter några år i allsvenska Malmö FF, ”Pyret” gör en bra första säsong i UFC. Örjan Engström och Fredrik ”Frippe” Johansson är två andra återvändare till Umeå säsongen 1993.
En av årets höjdpunkter är hemmamatchen mot blivande slutsegraren Hammarby. På Gammliavallen får en entusiastisk publik se UFC vinna med 2-1 den 8 augusti, samma dag som det omtalade JAS-planet störtar vid Västerbrons södra fäste i Stockholm.
1994
Nu börjar det brännas ordentligt för Umeå FC när det gäller den sportsliga delen. Andra året i den riktiga div I krigar UFC i toppen och når sin hittills största framgång. UFC slutar tvåa efter suveränerna Djurgården, 61 poäng mot UFC:s 47. 2:a-platsen betyder emellertid att UFC får kvala om en plats i allsvenskan mot Västra Frölunda. Göteborgslaget drar det längsta strået efter 2-0 hemma och 0-0 borta. Kvalmatchen i Umeå i början av november blir emellertid en stor folkfest av rang med mer än 6000 åskådare kring Sandåkerns IP i ett vinterkyligt Umeå.
Andreas Hermansson och Steve Galloway visar än en gång upp ett vasst målskytte, 16 respektive 13 fullträffar noteras för UFC:s anfallsduo. I övrigt noteras att UFC har två nya spelare från IFK Luleå, Nils-Åke Claesson och Roger Sandberg. På minussidan står förlusten av Patrik Sandström som 1994 spelar med allsvenska IFK Norrköping.
Värt att notera är också att Umeå FC 1994 blir Norrlands främsta fotbollslag, en position som laget sedan kommer att försvara med den äran ytterligare fyra säsonger.
1995
Umeå FC visar fortfarande upp en stigande kurva i seriespelet och kröner 1995 års spel i div I norra med serieseger och allsvenskt avancemang. Ett viktigt mål för föreningen har uppnåtts!
Avgörandet faller i den sista serieomgången då UFC 22 oktober möter Sirius i Uppsala. Seger för UFC betyder grönt ljus för allsvenskan och så blir det också. Umeå FC vinner med 1-0, segerskytt Jörgen ”Pyret” Lundgren efter fin framspelning av Nils-Åke Claesson.
I näst sista omgången mötte Umeå FC serierivalen Gefle i en minnesrik match i Umeå. Mer än 9000 åskådare på Gimoborg (tillfällig arena p g a kommunal strejk) fick se en dramatisk match där UFC i den 86:e minuten var allsvenska i knappt en minut efter ledningsmål av Steve Galloway. Gefle kvitterade emellertid genom sin inhoppare Daniel Moffat, Umeåpubliken satte segervrålet i vrångstrupen.
Steve Galloway blir UFC:s bäste målskytt med 11 mål. Tidigare partnern Andreas Hermansson finns inte kvar i klubben, han spelar 1995 för allsvenska Trelleborgs FF. Ny i UFC är Krister Lundgren.
Ny i Umeå FC är också den nye ordföranden. Efter sju säsonger överlämnar Owe R Hedström ordförandeklubban till riksdagsmannen Mats Lindberg.
1996
Allsvenskan har efter 29 år återkommit till Umeå och Västerbotten! Senast gjorde IFK Holmsund en säsong i allsvenskan 1967. Den historiska premiärmatchen för Umeå FC går på bortaplan mot IFK Norrköping. UFC vinner med matchens enda mål, målskytt Steve Galloway.
Umeå FC gör en fullt godkänd debutsäsong i landets högsta serie, vinner 8 matcher och spelar 6 oavgjorda, tillsammans spelar UFC ihop 30 poäng. Det räcker till en 11:e plats och därmed kval mot Ljungskile SK. UFC vinner den första matchen i Ljungskile med 1-0, men förlorar hemma med 2-3. Därmed går Ljungskile till allsvenskan på fler gjorda bortamål, UFC går ner i div I igen. Hemmamatchen mot Ljungskile i början av november är förmodligen den match som hårdast etsat sig fast i minnet hos Umeås fotbollspublik i allmänhet, tyvärr dock med negativa förtecken.
Den mest positiva fotbollshändelsen under året är hemmamatchen mot blivande suveräna seriesegrarna IFK Göteborg 4 sept. Matchen som spelas inför hela 12127 åskådare (fortfarande suveränt publikrekord) slutar 1-1 efter UFC-ledning. Den som kvitterar för Göteborg är en tidigare UFC-spelare, nämligen Jesper Blomqvist.
Några riktiga fotbollsprofiler dyker också upp i Umeå FC:s allsvenska lag. Från Jugoslavien kommer Zoran Petrovic och från Ghana kommer Shamo Quaye och Abdul Mumuni Ali. Den sistnämnde är mycket olycklig, han skadar sig svårt på UFC:s försäsongsläger i mars (avslitet korsband) och är borta för hela säsongen utan att kunna göra en enda seriematch. Zoran Petrovic är en mycket spelskicklig och skjutstark mittfältare, men den store publikidolen blir Shamo Quaye. Den ghananesiske landslagsmannen har en underbar teknik och han trollbinder Umeås fotbollspublik många gånger under året.
Steve Galloway gör en fin säsong. Hans 12 mål räcker till en total 4:e plats i den allsvenska skytteligan 1996.
1997
Umeå FC har ambitionen att snabbt återvända till allsvenskan men det bär inte ända fram. UFC får nöja sig med 3:e plats med 43 poäng, ordentligt akterseglade av Stockholmsduon Hammarby och Djurgården med 62 respektive 57 poäng. Steve Galloway visar än en gång framfötterna som målskytt och gör i serien hela 16 mål. Han är på god väg mot 100 mål i UFC-tröjan.
Den allt överskuggande händelsen som chockar och skakar om Umeå FC ordentligt inträffar efter fotbollssäsongens slut, en av de sista dagarna i november. Shamo Quaye, den gudabenådade fotbollsartisten avlider under ett besök i hemlandet Ghana. I en fotbollsmatch får Shamo en smäll över ansiktet som i och för sig inte ger omedelbara effekter. Två dagar senare avlider Shamo plötsligt sedan svåra komplikationer tillstött. I Ghana utbryter närmast landssorg och Shamo får en storartad och fantastisk begravning under statsmannaliknande former på fotbollsstadion i huvudstaden Accra i Ghana.
Shamo bar i Umeå FC tröjan med nummer 21. Den tröjan är för alltid avsatt för Shamo Quaye och hans minne, nummer 21 får i framtiden inte bäras av någon annan spelare i Umeå FC.
1998
1998 tar UFC ny sats för att om möjligt nå tillbaka till allsvenskan. Det blir en bra och klart godkänd insats i och med att laget når en 2:a plats och därmed får kvala till allsvenskan. Umeå FC får 49 poäng mot seriesegraren Djurgårdens 54 poäng.
I kvalet möter UFC Örgryte IS, det blir förlust med 2-3 hemma och 0-3 nere i Göteborg. Således inget avancemang.
Jan Westerlund har efter åtta framgångsrika säsonger lämnat tränarbänken i UFC. Hans efterträdare heter Håkan Bäckström, som bland annat har ett förflutet som spelare i Umeå FC (1990).
För 4:e året i följd blir Steve Galloway UFC:s bäste målskytt, han når det här året 13 mål och han har därmed sprängt 100 målsvallen i klubben. Två andra pigga målskyttar visar också framåtanda detta år, dels en relativt ny och färsk Peter Olofsson med 12 mål, dels den konstruktive mittfältaren Zoran Petrovic med 11 mål.
Noterbart är också att Jörgen Sundberg, den ende spelaren som finns kvar sedan starten 1988, under sin 11:e säsong når aktningsvärda 260 matcher för Umeå FC.
1998 är UFC för femte året i följd Norrlands bästa fotbollslag. I augusti bjuder Umeå FC på en sagolik fotbollsfest då man hemma på Gammliavallen tar emot det italienska topplaget Parma för en vänskapsmatch. Parma vinner matchen med 3-1 inför mer än 8400 åskådare, en imponerande siffra med tanke på en klart otjänlig väderlek.
1999
Den säsong som följer 1999 blir en mycket viktig säsong eftersom den spelas utifrån speciella förutsättningar inför en förestående serieomläggning år 2000. Då skall de två div I-serierna med tillsammans 28 lag krympas till en div I-serie, Superettan, med totalt 16 lag. Lika viktigt som det är att söka nå en topplats för avancemang till allsvenskan är det nu att bli sämst sjua för att säkra en plats i nästa års Superetta. Bevakningen neråt blir minst lika viktig som satsningen uppåt !
Det blir en tuff säsong för UFC som först med segrar i de två avslutande matcherna i serien lyckas säkra en 7:e plats med mycket liten marginal. I den sista seriematchen mot blivande serietvåan Assyriska är ställningen i halvtid 0-0, med 45 minuter kvar av säsongen ligger UFC på 9:e plats vilket är liktydigt med nedflyttning till div II. I andra halvlek gör Peter Olofsson 1-0 till UFC vilket räcker för seger och för att UFC ska gå om såväl Degerfors som Gefle och knipa 7:e platsen. Peter Olofsson gjorde också matchens enda mål i den näst sista matchen mot Nacka, och det är därför lätt att kora Peter till den store räddaren och matchvinnaren för Umeå FC detta år.
I och med segern mot Assyriska i sista omgången räddar också UFC seriesegern och det allsvenska avancemanget till GIF Sundsvall. Sundsvall får ihop 48 poäng medan UFC på 7:e plats knåpar ihop 36 poäng.
Det stora problemet under året är det sviktande offensiva spelet. UFC:s bäste målskytt under 1999 är Jon Ericsson med 7 mål, och totalt gör UFC inte mer än 32 mål framåt (att jämföra med 59 mål året innan). Till bilden hör också långtidsskador på några nyckelspelare, Peter Olofsson och Zoran Petrovic missar 8 matcher vardera på grund av skador.
En tung spelarförlust har också spelat in, Patrik Sandström lämnade inför säsongen UFC för föregående års kvalmotståndare Örgryte. Håkan Bäckströms 2:a tränarår blev till en tuff prövning, förhoppningen är att såväl tränare som spelare gått stärkta ur den kris som UFC onekligen upplevde 1999.
2000
År 2000 är liktydigt med premiäråret för den nya superettan, landets enda div. I-serie med 16 deltagande lag. Umeå FC är ett av dessa lag, för övrigt det enda laget från Norrland. UFC:s ”närmaste” motståndare finns i Borlänge (Brage), Västerås och Stockholm medan det på betydligt längre avstånd återfinns några nya bekantskaper som Malmö FF, Landskrona och Mjällby. Umeå FC reser längre än någonsin under år 2000.
Det blir ett tufft premiärår för UFC och det är först i sista matchen, hemma mot Sylvia, som man via en 3-1 seger kan bärga nytt kontrakt med superettan. Umeå FC slutar på 13:e plats, ner till div II går Åtvidaberg, Ljungskile (den gamle trätobrodern !) och Gunnilse. Toppar serien gör Djurgårdens IF och Malmö FF, båda lagen går upp i allsvenskan.
Året var fyllt av motgångar på spelarsidan, främst på grund av många och svåra skador. Under året förekom 32 (!) olika spelare i UFC:s laguppställning, bland annat fem olika målvakter. I början av höstsäsongen slutade tränaren Håkan Bäckström med omedelbar verkan efter en förlustsvit på sex matcher. Assisterande tränaren Anders Attefjord tog över tränarsysslan och tillsammans med spelare som tog sig själva i kragen lyckades UFC rädda nytt kontrakt i serien. Bland de spelare som på grund av besvärliga skador försvann under säsongen märks Jörgen Sundberg, Johan Nylund och Mats Söderholm. Peter Olofsson blev proffs i Norge (Bryne) mitt under säsongen.
Några spelare aviserade att de gjorde sin sista säsong i UFC , t ex Steve Galloway och Urban Westerberg. Steve avslutade sina 11 säsonger i Umeå FC med att bli lagets främste målskytt under år 2000.
2001
År 2001 blir ett i flera avseenden tufft och kämpigt år för Umeå FC. Efter 10 år i div. I eller högre, vilket är liktydigt med elitfotboll i Sverige, får UFC efter säsongen 2001 ta steget ner i div. II.
Umeå FC slutade på 15:e och näst sista plats i årets Superettan med 21 inspelade poäng och åkte ur tillsammans med GAIS och Motala. Serien vanns av Kalmar FF som tillsammans med tvåan Landskrona BOIS gick upp i Allsvenskan. Mjällby som trea fick kvala för en plats i Allsvenskan, men klarade inte den uppgiften.
Fotbollsåret 2001 var dåligt och tungt för UFC, men mycket av skulden till den tröga utvecklingen på planen står att finna i den dramatik som utvecklades vid sidan av planen. Det var vid sidan av planen UFC förde den stora kampen under året, kampen för överlevnad som förening. I slutet av 2000 stod det klart att UFC befann sig i en stor och allvarlig kris med mångmiljonskulder. Ett flertal byten gjordes i styrelsen och det ekonomiska rekonstruktionsarbetet under 2001 kom att drivas av föreningens nye ordförande Sten Sandén. Kampen kring sammanträdes- och förhandlingsborden kom att skymma mycket av de sportsliga bataljerna. Laget UFC fick under året spela under stor press och under svåra omständigheter, den mediala fokuseringen kring klubben var tidvis både stor och i huvudsak negativ. Mot den bakgrunden gjorde såväl spelare, tränare och övriga funktionärer kring laget en stor prestation, UFC föll ur Superettan med flaggan i topp.
Efter att ha klarat av att eliminera de största och mest akuta ekonomiska hindren går UFC vidare och tar ny sats i div. II för att så småningom återvända till eliten.
Under året tränades laget av Anders Attefjord med assistans av Kenneth Persson. Bäste målskytt i laget blev Magnus Barsk med 9 fullträffar.
2002
Umeå FC spelade år 2002 i div II Norrland. Så långt nere i seriesystemet har inte UFC varit på 10 år, 1992 spelade man senast i div II.
Säsongen 2002 kännetecknades av att föreningen ytterligare ett år levde under en hotande slagskugga i form av underminerad ekonomi. Ett ihärdigt och i många avseenden framgångsrikt rekonstruktionsarbete kunde inte hindra att verksamheten måste bedrivas under ytterst knapphändiga omständigheter. Många inom UFC, och det gällde inte minst spelarna och övriga som arbetade kring laget, gjorde stora uppoffringar för att driva verksamheten vidare.
Det blev ändå något av ett positivt och lyckat återhämtningens år för UFC. Laget, som leddes av Kenneth Persson och Anders Svensson, innehöll många nya och unga spelare. Medelåldern på drygt 24 år i representationslaget är den lägsta någonsin i UFC:s historia.
I serien slutade Umeå FC på andra plats med 46 inspelade poäng, en mindre än seriesegraren Bodens BK. Norrbottningarna kvalade sedan framgångsrikt mot Väsby och kvalificerade sig för Superettan säsongen 2003. Hur jämn serien var indikerades bland annat av att UFC slog serievinnaren Boden i lagens båda inbördes möten.
Ett, som det senare skulle visa sig, mycket viktigt skede i serien inträffade efter de sex första matcherna. Obesegrade och med nästan full pott förlorade UFC de tre följande matcherna i omgångarna 7-9, därav två hemmamatcher. (Utöver dessa tre matcher förlorade UFC bara ytterligare en match i serien, senare under hösten). Vad hände ? I omgång 6 spelade Magnus Barsk sin avskedsmatch i UFC före flytten till sydligare nejder. Han sade tack och adjö med att göra tre mål i segermatchen mot Skellefteå AIK.
Därefter följde alltså tre förlustmatcher och frågan kvarstår om det blev en negativ Barsk-effekt på grund av plötslig avsaknad av en duktig forward. Härom kan man bara spekulera, ännu värre var det förmodligen att den från Örgryte IS återvändande Patrik Sandström på grund av skada endast kunde delta i ett fåtal matcher under året. Före skadan hade han inlett säsongen glimrande.
Huvudintrycket av årets seriespel var dock klart positivt. Många nya unga spelare släpptes fram i seriespel, och de visade genomgående både framfötter och en lovande framåtanda. Laget som helhet visade en överraskande mognad och spelade tidvis en trevlig och bra fotboll som inte minst attraherade den genuina fotbollspubliken. I flera avseenden fick vi se ett nytt UFC som framförallt satte passningsspel, rörlighet och snabba kombinationer i första rummet.
Vad som också imponerade och lovar gott för framtiden är lagets sammanhållning och laganda, ”en för alla, alla för en”. Detta har varit mycket av UFC:s adelsmärke under tidigare framgångsrika år och det är därför tillfredsställande att denna kultur odlats och bibehållits på ett positivt sätt.
Spelet i div II innebar också att målaptiten återvände i UFC. Under seriens 22 matcher tillverkade UFC 56 mål, ett snitt på 2,55 mål per match. Målskyttet fördelade sig på hela 15 olika spelare, främst var Magnus Henrysson och Johan Nordell med 8 mål vardera. I övrigt kan noteras att en spelare spelade alla 22 matcher från start, och det var en av de nya spelarna, Henrik Norén.
2003
Inför säsongen 2003 var såväl nyfikenhet som förväntningar på Umeå FC ganska stora, inte minst mot bakgrund av det goda resultatet under föregående säsong 2002 (tvåa, en poäng efter seriesegraren Boden). En särskild förhoppning knöts också till det faktum att UFC inför året lyckats värva Joachim Karlsson från Örgryte IS. Joachim skulle ge laget nödvändig tyngd och rutin inte minst i det offensiva spelet samtidigt som han också skulle bli delaktig i ledning och träning av laget.
De ekonomiska förutsättningarna var fortfarande ytterst kärva för föreningen eftersom det ekonomiska saneringsarbetet måste drivas vidare även under 2003. Laget gick in i årets seriespel med en utpräglad snålbudget, vilket bland annat gick ut över säsongsförberedelserna. Det gällde fortfarande att i första hand rätta munnen efter matsäcken.
Laget leddes under 2003 av Anders Svensson, som till sin hjälp som assisterande tränare hade de aktiva spelarna Joachim Karlsson och Patrik Sandström. (Förra årets tränare Kenneth Persson valde att satsa på sitt civila arbete inom bankvärlden när det inte gick att få fram en godtagbar lösning att kombinera tränarskapet och det civila arbetet).
2003 års spel i div. II Norrland blev ur fotbollssynpunkt en tämligen omtumlande och märklig historia för Umeå FC. Återigen spelade UFC genomgående en trevlig och attraktiv fotboll men resultaten blev många gånger en besvikelse. Vad som karaktäriserade säsongens spel var att en del spektakulära storsegrar varvades med perioder av absolut måltorka och ett stort antal oavgjorda matcher.
UFC slutade fyra i div. II Norrland, på betryggande avstånd från seriesegraren Friska Viljor, Örnsköldsvik. UFC skrapade ihop 33 poäng mot FV:s 53 poäng, det vill säga en differens på hela 20 poäng. Före UFC i serien kom också Östersunds FK och Robertsfors IK.
Det till synes stora gapet upp till toppen talade inte om hela sanningen om säsongen 2003. UFC:s tabellrad avslöjade åtta vinster, nio oavgjorda och fem förluster, 43 – 22 i målskillnad. Förutom de nio oavgjorda matcherna (dyrt att spela oavgjort i fotbollens trepoängsystem) så var samtliga fem förlustmatcher uddamålsförluster. Det innebär att om UFC i var och en av dessa 14 matcher gjort ytterligare ett mål så hade laget med klar marginal toppat serien. Då hade man nämligen spelat in ytterligare 23 poäng !
Några storsegrar under året (7-2, 7-2, 6-0, 4-0) varvades med perioder av närmast obegriplig måltorka. På UFC:s fyra första hemmamatcher gjorde laget inte ett enda mål, i den femte matchen gjorde man 7 (sju). Av de sammanlagt 43 målen framåt under säsongen (år 2002 gjordes 56 mål) gjordes inte mindre än 24 på fyra matcher, resterande 19 mål fördelade sig på 18 matcher.
Det som här återgetts visar att UFC:s säsong 2003 dels var en säsong med små marginaler, dels en säsong som var ojämn, åtminstone resultat- och målmässigt. Tittar man på spelarinsatserna under året så är det värt att notera att UFC i backlinjens Henrik Norén, Anders Dahl och Björn Nilsson hade en stabil trio som spelade i stort sett alla matcher och skapade trygghet. Björn har i och med årets säsong uppnått imponerande 271 matcher i UFC-tröjan vilket då också kvalificerat honom för klubbens förtjänsttecken i guld.
På mittfältet återfanns Magnus Henrysson med sedvanligt starka insatser och i kedjan gjorde debuterande landslagsmannen Mikael Dahlberg en fin säsong. Mikael blev målbäst i UFC med sina 9 mål (ett mål bättre än Johan Nordell). Ett utropstecken dök upp under höstsäsongen i form av den unge Björn Bjersing som med frejdigt och respektlöst spel tog en ordinarie plats i UFC:s backlinje.
Den stora besvikelsen under året var givetvis att nyförvärvet Joachim Karlsson aldrig kunde komma till spel i fräscht och friskt skick. Under året gjorde Joachim en enda match från start, och då tvingades han utgå på grund av skada efter 45 minuter. I övrigt satt han på bänken i 5 (fem) matcher med några sporadiska inhopp. Joachim Karlssons sammanlagda speltid under året begränsade sig till totalt 103 minuter, det vill säga lite drygt en match. Det här utfallet var givetvis en besvikelse både för UFC och, inte minst, för Joachim själv.
I en omröstning på UFC:s hemsida efter säsongens slut utsågs Henrik Norén till klubbens mest värdefulla spelare under 2003. Det är bara att instämma och lyfta på hatten för Henrik, som för övrigt under två säsonger endast missat en match i UFC:s tröja (pga förkylning).
26 juli var Umeå FC part i en av sommarens stora fotbollsfester i Umeå. Premier League-laget Aston Villa FC från Birmingham, England, gästade Umeå och Tegstunet för en match mot UFC. En trevlig och ur propagandasynpunkt bra fotbollsmatch vanns av de engelska proffsen, men tyvärr snuvades Umeå-publiken på möjligheten att få se svenskarna Olof Mellberg och Marcus Allbäck i aktion. Båda var med i truppen till Umeå men fick ingen speltid (lätta skador).
2004
Nytt för året var att tränaren Anders Svensson fått en ny tränarkollega vid sin sida, den välkände UFC-profilen Steve Galloway. Anders och Steve lade upp ett mycket ambitiöst träningsprogram från försäsongen och framåt, ett program som spelarna svarade upp till på ett positivt sätt. Spelarna i 2004 års trupp har vittnat om att de aldrig tränat så intensivt och mångsidigt som inför säsongen 2004, något som uppenbarligen också gav resultat.
Umeå FC vann div II Norrland med 54 inspelade poäng, nio mer än tvåan IFK Timrå. UFC:s målskillnad var 65 – 22, vilket närmast exakt motsvarade 3 – 1 per match. Av seriens 22 matcher vann UFC 17, endast två förluster inkasserades under året (båda mot serietrean IFK Luleå).
Spelet under säsongen 2004 visade framför allt att de unga spelarna i laget tagit ytterligare stora steg framåt i sin utveckling till goda fotbollsspelare. Detta parat med några mycket framträdande prestationer från några äldre och rutinerade spelare skapade en balanserad mix som visade sig framgångsrik. Med det positiva spelet och framgångarna följde också ett ökat publikintresse i Umeå, publiksnittet år 2004 på 677 åskådare per hemmamatch var mer än 250 högre än föregående år. Umeås fotbollspublik började hitta tillbaka till UFC och dess matcher som ett resultat av bra och trevligt spel.
Tittar man på laget så kan man konstatera att målvakten Petter Augustsson skapade säkerhet och trygghet med sitt agerande. Petter blev för övrigt utsedd till bäste målvakt i serien.
Backlinjen var närmast sensationell och här kan man också utan vidare nyttja epitetet seriens bästa. UFC:s unge mittback och tillika lagkapten, Björn Bjersing, kontrollerade tillsammans med kamraterna Anders Dahl, Mikael Lustig och André Ghanbari skeendet i försvars-regionerna på ett närmast fullödigt sätt. Inte minst backarna Lustig och Ghanbari var ytterst sevärda. Mikael Lustig, 17 år och nyförvärv från Sandåkern, spelade alla matcher från start utom en. Den missade matchen berodde på att Mikael gjorde debut i landslaget (P 18) i en turnering nere på kontinenten under hösten. Snabbt marscherat av en superb talang!
På mittfältet, och sedermera i kedjan, återfanns lagets store pådrivare, målskytt, arbetsmyra och kanske viktigaste kugge. Åtminstone tyckte UFC:s supportrar det när man röstade fram Magnus Henrysson till utmärkelsen årets UFC:are. Det var både välförtjänt och befogat, för Magnus gjorde förmodligen sin bästa fotbollssäsong någonsin. Magnus, som under hösten företrädesvis återfanns som forward, gjorde hela 17 mål under säsongen och han gick därmed upp på en delad 3:e plats bland UFC:s målskyttar genom tiderna! (Han delar platsen med Jan X:et Erixon). Magnus blev också utsedd till bäste mittfältare i div II för hela Sverige.
På mittfältet återfanns också ett annat mycket stort glädjeämne och utropstecken, nämligen David Lindgren. David gjorde nu sin 9:e säsong i UFC och äntligen fick han vara såväl skadefri som frisk under i stort sett ett helt spelår. David gjorde sin klart bästa säsong i UFC:s färger och nu fick fotbollspubliken äntligen se talangen och publikliraren David blomma ut ordentligt. Välgörande var det också att åter finna Johan Nylund tillbaka på UFC:s mittfält.
I forwardslinjen var Mikael Dahlberg inledningsvis den kring vilket det mesta rörde sig. Mikael, som efter vårsäsongen lämnade UFC för allsvenska GIF Sundsvall, var mycket duktig och framgångsrik. Även Mikael var svensk landslagsman under året (U 21).
Magnus Fagerqvist, nyförvärv från Robertsfors, inledde säsongen piggt men fick sedan en del skadeproblem. Andreas Utterhall, en gång juniorspelare i UFC, återkom överraskande till UFC under hösten och gjorde en rad utmärkta forwardsinsatser.
Utöver de spelare som här omnämnts finns ytterligare ett antal mycket lovande och skickliga fotbollsaktörer. Mycket talar för att även de kommer att gå vidare i sin fotbollsutveckling och svara för att garantera en fortsatt hög fotbollsstandard hos Umeå FC.
För att avrunda den fotbollsmässiga återblicken kan konstateras att UFC:s serieseger inte ledde fram till automatiskt avancemang från div II upp till Superettan. Nej, belöningen för seriesegern var en kvalmatch mot segraren i div II Västra Svealand, Degerfors IF, om en plats i Superettan. Möten hemma – borta, sammanlagde segraren upp, förloraren kvar i div II.
Tyvärr drog UFC det kortaste strået i den drabbningen. Förlust hemma med 0-1, oavgjort borta 2-2. Det var en dramatisk kamp, inte minst den i Degerfors inför mer än 5600 åskådare. När 6 minuter återstod av ordinarie matchtid ledde UFC med 2-1 och var ett lag för Superettan. Då kvitterade Degerfors på ett slumpmässigt sätt (halvtäckning av egen försvarare, målvakten chanslös) och Stora Valla exploderade. Därmed kunde än en gång konstateras att kval inte alls är UFC:s melodi.
Under sommaruppehållet 2004 spelade UFC två matcher mot ytterst kvalificerat motstånd. Dels mot allsvenska Djurgårdens IF, dels mot engelska div. I-laget West Ham. Förlust i båda matcherna, men ytterst hedersamma sådana.
2004 har varit en mycket positiv säsong för Umeå FC och känslan är att laget och föreningen nu på allvar är på väg tillbaka till högre och starkare positioner i den svenska fotbollen. Det kanske viktigaste förvärvet under året gjorde klubben när man engagerade Gunnar ”Pud” Eriksson som ny klubbchef. Gunnar har mycket starkt bidragit till att bygga vidare på och utveckla den genuina UFC-andan som gör att klubben idag genomsyras av ett positivt och harmoniskt klimat som i såväl stort som smått gagnar Umeå FC och fotbollen. Säsongen 2005 närmar sig med stormsteg och det kan mycket väl bli en säsong där UFC tar ytterligare ett steg på vägen tillbaka mot den svenska elitfotbollen.
2005
Efter den hårfina kvalförlusten 2004 mot Degerfors var det dags för Umeå FC att ta ny sats i div II Norrland. Målsättningen var klar, ny serieseger och ny chans att kvala framgångsrikt upp till Superettan 2006. UFC hade också ett tungt favoritskap att bära under 2005 års seriespel. Inte minst media haussade laget efter den fina insatsen året före.
Tränar- och ledarsidan var helt intakt i Umeå FC, laget leddes även fortsättningsvis av tränarduon Anders Svensson och Steve Galloway. Bland spelare som försvann inför säsongen 2005 kan nämnas Mikael Dahlberg (GIF Sundsvall) och André Ghanbari (Åtvidabergs FF). UFC kunde dock presentera en rad nya spelare inför säsongen. Calle Carlsson, Anders Wallerström, Jonas Nordin, Janne Jonsson och Robert Edeljung och Johan Rönnmark var alla nya bekantskaper i UFC, dessutom återkom Henrik Norén efter sin utflykt till Friska Viljor, Ö-vik.
Seriespelet inleddes med en tveksam 1-1match hemma mot tippade bottenlaget Hemmingsmark IF. Därefter fortsatte säsongen med en rad olika insatser av märklig och varierande karaktär. Om spelet och resultaten gått som på räls under 2004 så såg det mycket annorlunda ut under en stor del av 2005. Det mesta var länge upp-och-ner-vänt under säsongen då UFC varvade botteninsatser mot bottenlag och toppinsatser mot toppkonkurrenter på ett sätt som gjorde det svårt att tyda vart laget egentligen stod.
Serien 2005 blev mycket jämnare och tuffare än föregående års serie. Under vårsäsongen utkristalliserades en kvartett som kämpade i toppen. Det var förutom UFC också Robertsfors, Östersund och IFK Luleå. Efter sommaruppehållet vek IFK Luleå ner sig tämligen omgående och försvann från toppstriden. De kvarvarande tre lagen fortsatte emellertid en jämn och oviss kamp hela hösten och inför sista omgången var det fortfarande en öppen fråga mellan de tre. Umeå FC avgjorde striden genom att i sista matchen bortabesegra avsågade Hemmingsmark med hela 5-1. UFC vann div. II Norrland för andra året i rad och gick till nytt kvalspel för att nå Superettan, denna gång mot Enköpings SK.
Kvalet mot Enköping blev en tuff och tät historia. Efter 0-0 i Enköping vann UFC returen i Umeå den 23 oktober med 2-0 efter mål i minuterna 86’ och 90’ (målskyttar Henrik Folkesson och Andreas Utterhall). Umeå FC var åter tillbaka i Superettan efter fyra år i div II! Det var för övrigt femte gången UFC var inblandat i ett kvalspel (1994, 1996, 1998, 2004 och 2005) men det var första gången det gick vägen. Femte gången gillt med andra ord!
Söker man sammanfatta säsongen 2005 så finner man att den i jämförelse med året innan såg mycket annorlunda ut. I år vann UFC serien på 43 poäng, förra året 54 poäng. I år gjorde UFC 41 mål framåt, förra året hela 65. I gengäld släppte man in färre mål än förra året, 17 mot 22. År 2004 var UFC klara serievinnare tämligen tidigt, i år var det klart först efter sista omgången. Och så den stora avgörande skillnaden. I fjol blev det kvalförlust mot Degerfors, i år seger mot Enköping.
Det var med stor tillfredsställelse laget UFC nu kunde visa att man faktiskt kunde vara bäst när det gällde. Sättet som laget tog sig samman i slutet av serien och i kvalet visade att moral, attityd och engagemang var av mycket hög klass, något som givetvis borgar för en intressant framtid.
Säsongens nyckelspelare har främst återfunnits i de bakre regionerna. Målvakten Petter Augustsson har varit mycket framträdande, liksom mittlåset i backlinjen Björn Bjersing och Anders Dahl. Mittfältsspelet har varit något ojämnt, bland annat på grund av en del skador, men i slutet av säsongen gjorde både Henrik Folkesson och Johan Nylund avgörande goda insatser. Anfallsspelet var inte lika framträdande som säsongen 2004, men där finner man förklaringen i vissa skadeperioder och att det tagit tid att spela in nya spelare. Noterbart dock att Magnus Henrysson trots en hel del skadebekymmer än en gång blev klart bäste målskytt i UFC med sina 10 mål (2004 gjorde han 17 mål).
En spelare lämnade UFC under sommaren. Det var 18-årige talangen Mikael Lustig som försvann till GIF Sundsvall och Allsvenskan. Mikael hann göra ett antal matcher och även ett mål i Allsvenskan, men nu får han som en form av ödets ironi möta sina gamla klubbkamrater i Superettan år 2006.
Publikt har säsongen 2005 också varit framgångsrik. Publiksnittet blev 860, ett bra resultat jämfört med motsvarande siffror för de föregående åren. År 2004 var snittet 677 åskådare och år 2003 var snittet 414. Det betyder att UFC på de två senaste säsongerna ökat sin publik med 446 åskådare per match, en ökning med nära 108 %!
Umeå FC har nu återtagit sin position som en av de viktiga spjutspetsarna för elitfotboll i Norrland. Det är helt nödvändigt eftersom andra lag från Norrland gått kräftgång under 2005. GIF Sundsvall åkte ur Allsvenskan och får möta UFC nästa år. Boden försvann från Superettan efter en katastrofavslutning på hösten. Den enda ljusglimten förutom UFC för fotbollen i norr var att Gefle IF klarade nytt kontrakt med Allsvenskan.
Till sist skall nämnas att UFC under sommaruppehållet träningsspelade mot kvalificerat motstånd i form av engelska Plymouth och allsvenska GIF Sundsvall. Två bra matcher där UFC hävdade sig mycket väl.
Superettan 2006 väntar, och den självklara målsättningen blir givetvis att etablera sig på denna nivå. Fotbollspubliken i Umeå har väntat länge på detta tillfälle och vi får hoppas att de finner sitt lystmäte via kommande intressanta drabbningar på Gammliavallen.
2006
Efter fyra år i division två och ett framgångsrikt kval mot Enköping hösten 2005 var det dags för Umeå FC att göra come back i Superettan 2006.
Förväntningarna var stora och alla var inställda på att UFC skulle etablera sig som ett stabilt lag på elitserienivå. Säsongen blev emellertid en stor besvikelse sportsligt. UFC slutade sist i serien som lag nummer 16 med endast 16 inspelade poäng och målsiffrorna 30-71. Därmed blev det degradering till 2007 års division 1 (ny seriepyramid från 2006).
Superettansäsongen 2006 var förmodligen den sämsta säsong som Umeå FC genomfört sedan startsäsongen 1988 i division 2. 2006 års poängskörd på 16 poäng i Superettan kan till exempel jämföras med den Allsvenska säsongen 1996 då UFC kammade hem 30 poäng.
Laget tränades av Richard Holmlund och Anders Svensson. Bäste målskytt i laget var Rickard Eriksson med fem (5) fullträffar. Publiksnittet var 1259 åskådare. Snittet drogs ner väsentligt under höstspelet då UFC som resultat av sina svaga insatser under året spelade en del ointressanta matcher inför glest besatta läktare.
Som plåster på såren vann Umeå FC 2006 års distriktsmästerskap för Västerbotten, för övrigt en tävling som UFC vanligen inte brukat delta i.
2007
Återvisade till division 1 (nivå 3 i den svenska fotbollspyramiden) siktade UFC givetvis på att nå bästa möjliga resultat 2007. Säsongen blev emellertid inte framgångsrik, laget slutade på åttonde (8) plats. Även om målskörden var rätt imponerande (50 mål) så uteblev poängutdelningen i tillräcklig omfattning. En skaderik höst var en uppenbar förklaring till de uteblivna framgångarna.
Laget tränades av en come backande Jan Westerlund, och han assisterades av Andreas Hermansson (som också spelade i laget). Bäste målskytt i UFC blev just Andreas Hermansson då han under säsongen stod för 16 mål.
Publiksnittet för de 13 hemmamatcherna blev 438 åskådare, en låg siffra som klart pekar ut sambandet mellan antalet åskådare och det sportsliga utfallet.
2008
Ett steg i rätt riktning blev det för UFC år 2008 då man detta år nådde en femte (5) plats i division 1 norra. Fortfarande hade man under året en hel del skadeproblem som gjorde truppen lite väl tunn för att kunna konkurrera om de absoluta topplatserna i serien.
Tränare för laget var Jan Westerlund, assisterad av Andreas Hermansson och Patrik Sandström. Bäste målskytt i UFC Danny Persson med elva (11) fullträffar.
Publiksnittet på 546 åskådare var något bättre än föregående år, men fortfarande en siffra under de förväntningar som fanns.
2009
Fortsatt spel i division 1 norra gav för säsongen 2009 en slutlig fjärde (4) plats, således ytterligare ett steg i rätt riktning. Laget spelade in 48 poäng vilket måste betraktas som klart godkänt. Även om det inte räckte hela vägen. En stark höst bidrog till det positiva resultatet.
Bäste målskytt än en gång Danny Persson, nu med 13 inslagna mål.
Tränare var Jan Westerlund med assistans av Joakim Blomqvist.
Publiksnittet år 2009 var 660 åskådare.
2010
Inför 2010 var förväntningarna höga på att Umeå FC skulle ta ytterligare steg mot toppen av serien division 1 norra. Det blev emellertid en märklig säsong. Efter en stark vårsäsong där UFC hade konkret toppkänning drabbades laget under hösten av en närmast oförklarlig genomklappning. UFC slutade på sjunde (7) plats med endast 34 inspelade poäng. Det kan jämföras med föregående år då UFC tog 48 poäng, således stor skillnad. Märkligt eftersom laget till stor del var detsamma båda åren, och lika märkligt var det att säsongerna 2009 och 2010 skiljdes åt så markant; år 2009 en svag vår men en stark höst, år 2010 en stark vår men en mycket svag höst.
Umeå FC hade en ny tränare i engelsmannen Stuart Gibson, som assisterades av Magnus Henrysson.
Bäste målskytt för tredje året i rad i UFC blev Danny Persson, nu med 17 fullträffar.
Publiksnittet år 2010 var 880 åskådare.
2011
2011 skulle bli ett framgångsrikt år för Umeå FC. Nu var det dags för serieseger och avancemang till Superettan 2012 ! Det blev emellertid en mycket hård batalj med fyra lag inblandade i toppstriden in i det sista.
UFC gjorde en strålande vårsäsong och var efter de inledande 13 seriematcherna fortfarande utan förlust och i klar serieledning. Hösten började emellertid mycket tungt. Av de inledande åtta (8) höstmatcherna förlorade UFC hela fem (5) matcher, och plötsligt var UFC borta från den direkta toppkänningen i serien. Avslutningen blev dock bättre, de avslutande fem (5) matcherna slutade med idel segrar, och plötsligt satt UFC i förarsätet igen. Inför den sista omgången ledde UFC med en (1) poäng före Väsby och Sirius och två (2) poäng före Dalkurd. UFC hade inför sista matchen mot Akropolis avgörandet i egen hand, seger skulle räcka för serieseger och avancemang till Superettan. Efter tidigt underläge 0-1 vände UFC till seger 2-1 och saken var klar. Marginalerna var emellertid små. UFC gjorde sitt segermål med 25 minuter kvar av matchen. Om motståndarna Akropolis under denna tid lyckats göra ett mål så hade UFC i stället slutat på 4:e plats, eftersom de tre toppkonkurrenterna samtliga vann sina avslutande matcher.!
En framträdande spelarinsats gjordes under våren av Simon Mårtensson, han gjorde tio (10) mål och tog en klar ledning i seriens skytteliga. Tyvärr blev Simon långtidsskadad under sommaren och han var helt borta från allt spel under hösten. Bäste målskytt blev nu Erik Lundström, tillika lagets kapten, med 11 mål. Den tidigare skyttekungen Danny Persson kom tillbaka till UFC efter en utflykt till moderklubben Umedalen under våren. Danny hann under sitt höstspel med UFC göra fem (5) mål.
UFC hade under året ett delat tränarskap med Stuart Gibson och Örjan Andersson, assisterade gjorde Stefan Kullberg.
Publiksnittet på den nya T3 Arena (f d Gammliavallen) med ny läktare upp mot skogen (”solläktaren”) fick en rejäl skjuts uppåt. Snittet blev 1777 åskådare, med den absoluta publiktoppen i den sista avgörande matchen mot Akropolis, 6035 åskådare!
Historietecknare
Bo Widén
2012
Efter vinsten i division 1 norra året tidigare var förväntningarna höga på Hela Umeås FC. Man hade tagit steget upp till Superettan med hela 75% av truppen från närområdet. Inför säsongen värvades norrmannen Karl Morten Eek från Bodö/Glimt, Hampus Bohman från Kalmar FF och Mohamed Kamanor, Ibrahim Kallay och Albert Kargbo från FC Kallon. Den stora värvningen blev dock klar bara veckorna före seriepremiären. På en presskonferens presenterades den förre Göteborg- och Sundsvallsspelaren Jonas Wallerstedt. Han lämnade UFC efter endast en halv säsong.
Umeå FC fick en bra start då man lyckades ta en poäng i första matchen mot Falkenbergs FF (1-1). Den andra matchen för säsongen tillika hemmapremiären skulle bli årets höjdpunkt, i alla fall publikmässigt. Det forna storlaget Hammarby IF var på besök på T3 Arena och det lockade hela 7045 personer. Umeå FC tog ledningen med 1-0 genom Danny Persson men Hammarby vände på matchen i den andra halvleken och vann tillslut med 2-1. Resten av vårsäsongen gick tungt, framförallt hemmaspelet och när laget gick på semester låg laget näst sist i tabellen.
Under sommaruppehållet gjordes två värvningar. Nicklas Maripuu lånades in från AIK och engelsmannen Brian Wake värvades in från division 2-klubben Östersunds FK. Däremot så tappade man Mohamed Kamanor till allsvenska Djurgårdens IF.
På höstsäsongen började hemmaspelet fungera för Umeå FC. Man tog några meriterande segrar mot lag som Falkenberg, Degerfors och inte minst mot Trelleborg då man vann med hela 5-1. Men trots uppryckningen så klarade man inte av att behålla platsen i Sveriges näst högsta serie. Efter 5-0-förlusten borta mot IFK Värnamo stod det klart att Umeå FC kommer att spela i division 1 2013.
Danny Persson och Adam Chennoufi delade på den interna skytteligasegern med 8 mål vardera.
Efter säsongen meddelade Håkan Bäckström att han avgår som sportchef i Umeå FC. Lämnade gjorde även tränarduon Stuart Gibson och Örjan Andersson.
Noteras ska göras att Umeå FC startade upp två juniorlag som båda vann sina respektive serier. Juniorerna Axel Fällman och Jonatan Wiberg, födda 96, gjorde A-lags- och Superettandebut under året.
2013
Efter ett tufft år i superettan var Umeå FC åter nere i division 1. Ny som tränare och sportchef blev smålänningen Johan Sandahl. Hela 22 spelare lämnade Umeå FC och 15 nya ansikten kom in.
För första gången sedan 2007 deltog Umeå FC i Svenska Cupen. Där hamnade man i samma grupp som Djurgårdens IF, Jönköping Södra och Åtvidabergs FF. I första matchen, mot Djurgården, så föll man med 3-0 efter tre mål av Erton Fejzullah. I den andra omgången kom allsvenska Åtvidabergs FF på besök till T3 Arena. Umeå FC tog en meriterande 2-1-seger efter mål av Mattias Lidberg och Fredrik Fjällström Winka. I den avslutande gruppsspelsmatchen föll man mot J-Södra med 3-0.
Umeå FC fick en drömstart på seriespelet 2013 då man besegrade IK Frej i premiären med 2-0 men sen blev det kolsvart. I de sex efterföljande omgångarna blev det idel förluster och laget låg vid det tillfället på en nedflyttningsplats. Men vändningen skulle komma i mötet mot Eskilstuna City. En comebackande Erik Lundström stod för fantastiska 1+ 3 i en match som Umeå FC vann med hela 5-1. Under sommaruppehållet lämnade mittbacken Marko Mihajlovic för spel i IK Brage och in plockades Suad Gruda från seriekonkurrenten Nyköping BIS. Efter en fin höstsäsong lyckades tillslut Umeå FC landa på en sjätteplats i division 1 norra med totalt 37 inspelade poäng. Noteras ska göras att i avslutningsmatchen mot IK Frej,vinst med 4-0, avslutade Umeå FC matchen med en spelare född 95 (Mattias Lidberg), tre 96:or (Axel Fällman, Jonatan Wiberg och Jens Stigedahl) och en 97:a (Måns Sundström). Simon Mårtensson vann den interna skytteligan överlägset med sina 16 mål.
I mars klev Anders Svensson av sin position som klubbchef efter sex år på positionen.
2014
Med nyförvärv som Mohamed Kamanor och Lansana Kamara från FC Kallon, Isaac Shaze från Östersund och Jesper Medén från Dalkurd FF kryddat med de lokala spelarna blev Umeå FC snabbt en av seriefavoriterna. Men likt 2013 så startade man säsongen bedrövligt. På de sju inledande omgångarna så tog man endast två poäng och man fick fokusera på att rädda kontraktet. Med en stark avslutning på våren som fortsatte på inledningen av hösten så lyckades man med det och slutade tillslut på en nionde plats, två poäng före norrlandskollegan IFK Luleå. Höjdpunkten på säsongen var derbyt mot Skellefteå FF där man låg under med 2-0 i paus men stod för en mirakelvändning och lyckades vinna med 4-3 efter bland annat ett magiskt mål av Danny Persson. Just Danny Persson avslutade sin Umeå FC-karriär detta året. Han hann med att göra sju säsonger, 157 matcher och 71 mål i klubben och med det tog Danny klivet upp som klubbens näst bästa målskytt genom tiderna. Även Johan Larsson avslutade sin Umeå FC-karriär under 2014. När vårsäsongen var över så gick han till Sandviks IK. Johan gjorde hela åtta säsonger, 138 matcher och 25 mål för klubben.
2015
Efter två raka år av sämre resultat så var förväntningarna inte speciellt höga på Umeå FC inför 2015. Spelaromsättningen inför säsongen skulle dock inte bli lika stor som tidigare år. In kom engelsmannen Ryan Gilligan som hämtades från seriekonkurrenten Dalkurd FF. In kom också två nya ytterrockar i brassen Isaac Freitas da Silva och marockanen Jalid Kerkich. Umeå FC blandade sig tidigt in i toppstriden tillsammans med fem andra lag. Men efter förlusten borta mot Huddinge IK med fyra omgångar kvar så försvann chanserna till avancemang till Superettan.
Säsongens utropstecken var Jalid Kerkich som med sin skicklighet fick många fotbollsälskare på fall. Simon Mårtensson blev Umeå FC:s och hela Division 1 Norras skyttekung med sina 17 mål. Mittbacken Dillan Ismail vann folkets pris som Årets UFC:are.
Efter säsongen fick tränare Johan Sandahl lämna sitt uppdrag som huvudtränare och sportchef efter tre år på posten. In som tränare plockades Öviksbon Robert Bergström. Jörgen Åström blev sportchef efter att under 2015 varit biträdande sportchef bakom Johan Sandahl.
2016
Robert Bergström var ny huvudtränare för Umeå FC. Inför säsongen sålde man både Ryan Gilligan (Kemi Kings) och Jalid Kerkich (Dalkurd FF) men in kom ytterbackarna Ante Petrovic och Felix Adjei. Anfallaren Leo Englund värvades från allsvenska GIF Sundsvall och målvakten Pilip Vaitsiakhovich plockades på free transfer. Vårsäsongen var lovande och man hade tätkänning enda fram till dubbelmötet mot Nyköping BIS just innan sommaruppehållet, men där inkasserade man två förluster och fick se toppduon Vasalund och Brommapojkarna springa iväg.
Under sommaren lämnade Daniel Doverlind sin assisterande tränarroll för huvudansvaret i Umeå IK. Ersätte gjorde Torbjörn Nordström (ass. tränare) och Steve Galloway (individuell tränare). Det blev även lite spelarbyten. Lämnade gjorde Ante Petrovic och Pilip Vaitsiakhovich. In kom ukrainaren Ivan Trubochkin.
Hösten blev ingen rolig historia för Umeå FC då man bara skramlade ihop totalt åtta poäng. Vann serien gjorde Brommapojkarna, tre poäng före tvåan Vasalunds IF.
För första gången sedan 2009 fick vi se två Umeå-derbyn i division 1. Umeå FC besegrade Team TG i den första matchen med 2-1 och den andra matchen slutade 0-0.
Umeå FC slutade på en åttonde placering med 34 inspelade poäng. Den interna skytteligan vann Simon Mårtensson med sina 12 fullträffar. Assistligan vann Felix Adjei på sina nio framspelningar. Mikael Wikström fick folkets pris som Årets UFC:are.
Den 7:e november fick Robert Bergström lämna tränaruppdraget i Umeå FC då klubben inte valde att förlänga optionsåret. Den 10 november presenterades Andrée Jeglertz som ny huvudtränare i Umeå FC.