SHARE

Umeå FC:s segertåg, som inledningsvis här på höstkanten verkade ha växlat in på ett sidospår, har tuffat igång igen! Söndagens hemmamatch mot Sollentuna FK slutade med en skön 3-1-vinst (3-1) trots att hemmalaget tvingades spela med en man mindre i mer än 30 minuter.

Motståndarna, nykomlingar i serien och med ett samarbete med AIK, visade sig vara ett bollskickligt lag som hade så pass mycket av spelet att ingen hade kunnat protestera om de fått med sig poäng hem till huvudstaden. De var i alla fall det piggaste och fyndigaste laget hittills som gästat Umeå Energi Arena Sol denna säsong.

Inledningen av matchen gick till Umeå FC och i synnerhet Mikael Wikström. Zach Sukunda skickade in ett inlägg i straffområdet i 8:e minuten. Mikael satte fram en tå och styrde bollen retfullt in i den bortre burgaveln förbi en chanslös SFK-målvakt. Elegant och komiskt på samma gång. Tre minuter senare fick han syna det gula kortet efter att ha armbågat en motståndare. Stekhete Wikström lät sig dock inte nedslås utan i 14:e minuten var han främst i offensiv box igen efter ett inlägg och 2-0(!)

Stockholmarna tilläts komma in i matchen efter en snabb omställning. Ett välslaget inlägg hamnade mitt emellan UFC-backarna där gästernas specielle målskytt Brwa Pishdari dök upp med pannan och nickade in reduceringen. Målkalaset stannade dock inte där… I 21:a minuten presenterade sig sommarförvärvet Tobias Sandström för hemmapubliken genom en överstegsfint i straffområdet som lurade Sollentunas Sotirios Nikopoulos med straff som följd. Dillan Ismail, som avgjorde just på straff borta mot 08:orna i våras, stegade fram och la bollen till höger samtidigt som målvakten gick till vänster. 3-1 och matchen hade knappt börjat.

Resten av första halvlek gick till gästerna. De hade ett stort bollinnehav och skapade några halvchanser men speciellt farligt blev det aldrig. Pishdari var mannen att hålla reda på och det lyckades hemmaförsvaret riktigt bra med. Värt att nämna också var att Wikström kunde ha gjort ett hattrick i minut 37. En kvalificerad nick tvingade Sollentunamålvakten till att göra en avancerad parad och tippa bollen över ribban.

Efter pausfikat fortsatte gästerna att ha initiativet och då främst genom finurligt spel på vänsterkanten. Hemmalaget stod dock rätt i försvaret och med tur och skicklighet fredade man sig. I minut 57 byttes Wikström ut mot Swish-nyförvärvet Victor Mansaray. Han hann dock bara göra några löpningar innan han bryskt tacklade ner en motståndare. Visst palaver uppstod och när situationen lugnat ner sig visade domaren det röda kortet. Kanske ett hårt beslut av rättskiparenoch en minst sagt annorlunda debut för Victor.

Med en man mer gick gästerna ner på en trebackslinje och skapade ett visst tryck. Två bollar träffade ramvirket och några smet just utanför stolparna eller mitt på målvakt Yann Fillon. Bättre skärpa där och matchen hade kunnat sluta positivare för Sollentuna. Vi skall dock inte måla allt i svart. Umeå FC hade några omställningslägen också genom ständige orosmomentet Alexis Bbakka. Bland annat var han förbi siste försvararen vid ett tillfälle men tappade balansen och snubblade bort situationen. Efter sex tilläggsminuter blåste domare Molin av matchen och 3 viktiga poäng till i toppstriden var ett faktum.

När det gäller spelarkritik kan vi givetvis inte undgå att harangera Mikael Wikström för hans första halvlek då han verkligen stod i fokus. I övrigt rosar vi fältherren Erik Lundström som med sitt lugn med bollen dirigerade mittfältet med sedvanlig pondus, Isaac Freitas da Silva som var överallt på planen och misslyckades egentligen inte med någonting samt Alexis Bbakka som inte bereder motståndarna någon lugn stund.

Närmast väntar nu derbymatchen mot Team TG på ”bortaplan” fredag 1/9 klockan 19.00.

Umeå FC – Sollentuna FF 3-1 (3-1)
Målen: 1-0 (8) Mikael Wikström, 2-0 (14) Mikael Wikström, 2-1 (18) Brwa Pishdari, 3-1 (23) Dillan Ismail (straff).
Varningar: Umeå FC: Mikael Wikström (11), Tobias Sandström (41), Zach Sekunda (56). Sollentuna FF: Sotirios Nikopoulos (18).
Utvisning: Umeå FC: Victor Mansaray (63).
Hörnor: 2-12.
Frisparkar: 3-8.
Inkast: 18-30.
Offside: 2-3.
Publik: 635.
Domare: Henrik Molin, Östersund.
Så spelade Umeå FC:
Yann Fillon
Zach Sukunda, Moduo Lamin Sillah, Dillan Ismail, Jens Stigedahl
Tobias Sandström (ut 73), Erik Lundström, Soo Yoon Yong (ut 83), Isaac Freitas da Silva
Mikael Wikström (ut 58), Alexis Bbakka
Ersättare: Felix Marklund, Axel Fällman, Felix Adjei (in 73), Måns Sundström (in 83), Mubiru Yahaya, Anton Eriksson, Victor Mansaray (in 58)

Läs också:
Wikströms dubbel lade grunden till segern
Ismail återigen målskytt när Umeå FC segrade
Jeglertz: ”Oerhört starkt”