SHARE

Före matchen hängde regntunga moln över Umeå Energi Arena Sol men när väl domare Särnbrink flöjtade igång kampen gjorde arenan skäl för sitt namn. Solen värmde sedan under de 97 minuterna med fotboll men spelet gjorde det inte. Faktum är att tillställningen mellan Umeå FC och klassiska Bissarna från Nyköping inte kommer att gå till historien som den mest publikfriande. Spelet kantades av mycket slarv och få klara målchanser.

Förutsättningarna för Umeå FC ändrades under matchdagen när de tilltänkta startspelarna Axel Fällman (sjuk) och Pilip Vaitsiakhovich (ryggproblem) tvingades kasta in handduken. Jämfört med de senaste matcherna var dock nyttige högerbacken Isaac Freitas da Silva tillbaka från sin skada. En taktisk förändring i hemmalaget var också att Mikael Wikström var tillbaka som yttermittfältare efter att ha gjort en forwardsrockad med Leo Englund i förra matchen mot IK Brage.

Matchen började ganska beskedligt med några iskalla chanser från bägge lagen. I 21:a minuten hade dock gästerna ett farligt läge med ett fräsande skott utanför från straffområdeslinjen. När klockan sedan tickat upp på 24 minuter fick umelaget en frispark en bit utanför straffområdet till höger. Felix Adjei tog hand om den på bästa sätt och hittade Mikael Wikströms panna i boxen mitt framför sörmlänningarnas mål. Återigen visade Felix sin känsliga inläggsfot och positivt också att Mikael tog löpningen till den fria ytan. Allt kändes som en inövad variant som gick hem!

Målet tände hemmalaget och såväl Simon Mårtensson som Mikael Wikström hade varsin chans direkt att utöka ledningen men de lyckades inte i de sista avgörande ögonblicken att ta sig förbi sina försvarare. När det kändes ganska säkert kom så 1-1 i minut 35. Ett inlägg från Bissarnas högerkant rensades svagt av hemmaförsvaret och gästerna kunde skjuta ett hårt skott som blockades av två umeåspelare men returen gick rakt ut och Nyköpings Dagoberto Funes placerade bollen otagbart i mål. Resten av halvleken gick till gästerna men närmare än några skott utanför kom man inte.

Efter pausfikat fortsatte sörmlänningarna att ha initiativet. I matchminut 49 rann man igenom på vänsterkanten men en kvalificerad enhandsräddning från målvakt Forsgren höll tätt den gången. Umeå FC:s bästa period i andra halvlek följde sedan där först Modou Lamin Sillah sköt ett stenhårt skott 5 meter över efter att ha ”glömts bort” längst bort i straffområdet efter en hörna. På nästa hörna, i minut 62, språngnickade Dillan Ismail tätt utanför stolpen. Det kändes som att hemmalaget var på väg in i matchen men faktum var att resterande tid hände nästan ingenting framåt.

Istället var det Nyköping som hade det lilla som skapades de sista 30 minuterna. Värt att nämnas var ett felpass i UFC-försvaret som gav gästerna ett farligt 3-2-överläge som inte förvaltades. Ett klockrent långskott var också nära att smita in men återigen var Felix Forsgren på rätt plats och slängde sig och styrde projektilen till hörna. På slutet blev spelet förryckt vid flera tillfällen p g a skador. Inbytte Radoslaw Erlich nickade t ex ihop med en Nyköpingsförsvarare och tvingades utgå efter blott åtta minuter på plan.

När klockan nått 97 minuter blåste domare Särnbrink av och 1-1 var ett rättvist faktum. En positiv sak nu när det inte blev tre poäng är ju att Umeås fina svit består och att vårsäsongen slutade utan hemmaförlust! Skall vi vara kritiska så skapades hemmalagets chanser nästan enbart på fasta situationer och farliga inlägg från Felix Adjeis fötter. Felix utsågs också den som var bäst för dagen hos de blåa. Vi passar också på att plussa för Felix Forsgrens inhopp mellan stolparna. Utan hans räddningar hade det blivit ett annat resultat i matchen. Övriga i hemmalaget kan bättre och får chans till snabb revansch då det som bekant är Nyköping och Rosvalla IP som gäller i nästa match den sista före sommaruppehållet.

JONAS BURMAN

Umeå FC – Nyköpings BIS 1-1 (1-1)
Målen: 1-0 (24) Mikael Wikström (Felix Adjei), 1-1 (35) Dagoberto Funes.
Varningar: Umeå FC; Simon Mårtensson (96), Nyköping; Lennart Johansson (55), Carl Björk (96).
Publik: 615 personer.
Hörnor: 4 – 5. Frisparkar: 12 – 6. Offside: 4 – 1.
Domare: Björn Särnbrink, Segeltorp. Assisterande domare: Jonny Norlund och Jonas Jonsson, Umeå.
Så spelade UFC:
Felix Forsgren
Isaac Freitas da Silva, Modou Lamin Sillah, Dillan Ismail, Felix Adjei
Mikael Wikström (ut 74), Jens Stigedahl (ut 70), Fredrik Wennebro, Måns Sundström
Simon Mårtensson, Leo Englund
Ersättare: Felix Marklund, Carl Björk (in 85), Anton Eriksson, Oscar Sandström (in 70), Emil Johansson, Radoslaw Erlich (in 74 och ut 85).